29/11/2021 Nieuwe aanwinst met unieke toepassing: Falkom rotatorkraan

Onlangs hebben we een nieuwe Falkom rotatorkraan aangeschaft. Deze rotatorkraan heeft een unieke toepassing: de kraan is op een bergingsvoertuig gebouwd. Vreugdenhil was in 2006 een van de eerste bedrijven die een rotatorkraan op een bergingsvoertuig bouwde. Wat maakt deze combinatie zo bijzonder?

Het idee komt oorspronkelijk uit Amerika. Destijds kochten we dan ook een Amerikaanse opbouw, die we in Nederland op de vrachtwagen bouwden. Inmiddels zijn er vele vrachtwagenbergingen met deze kraan uitgevoerd.

Complete uitrusting

Het voordeel van een rotatorkraan op een bergingsvoertuig is dat de bergingsspecialist met één voertuig kan lieren en hijsen tegelijk. Dit is een uitkomst op smalle weggetjes. Bijvoorbeeld waar een oplegger van de dam is gereden. Alleen lieren volstaat vaak niet. Met de rotator voorkom je dat er extra materieel moet aanrukken, dat wegens het plaatsgebrek niet past. Met de rotator kan de oplegger worden opgetild en met de zware treklieren kan de oplegger vervolgens zonder schade weer op de weg worden gelierd.

Wendbare onderwagen

De onderwagen is een vierassige Euro6 Volvo FH, geleverd door Volvo Group Truck Center. Hij is Nederland door Terberg Techniek in IJselstein op widespread is gezet. De widespread geeft door dubbelwerkende hydraulische veercilinders extra stabiliteit tijdens het rijden en werken met de kraan. Daarnaast is de manoeuvreerbaarheid hoger door het kunnen besturen van de laatste as. Hierdoor is het voertuig veel wendbaarder en wordt onnodige bandenslijtage voorkomen.

Goede wendbaarheid is erg belangrijk wanneer onze bergingsspecialist een uitgevallen voertuig bij een dealer op de put of in de werkplaats moet manoeuvreren. Ook in de kleine straatjes in de binnensteden is deze meesturende achteras een uitkomst.

Toepassingen van de bergingswagen

Met deze supercomplete bergingswagen kunnen we, zonder inzet van extra materieel, complexe bergingen met beperkte ruimte zelfstandig en veilig uitvoeren. Hiermee besparen we kosten en werken sneller. Alle zware-bergingsspecialisten die met dit voertuig werken, hebben een uitgebreide instructie van Volvo en Falkom gekregen. Ze weten exact wat de mogelijkheden van dit bijzondere voertuig zijn en hoe ze ermee moeten werken.

De nieuwe Volvo FH bergingswagen is gestationeerd op onze hoofdlocatie in Rijswijk en wordt onder andere ingezet voor CMV-meldingen (Centraal Meldpunt Vrachtautoberging) in opdracht van Rijkswaterstaat en verzekeraars. Onze Road Partners-collega Collewijn uit Utrecht heeft een zelfde voertuig aangeschaft die inmiddels inzetbaar is in de regio Utrecht.

Meer info?

Voor meer informatie over de rotatorkraan-bergingswagencombi en de mogelijkheden kunt u ons altijd bereiken via info@vreugdenhilberging.nl.

Naar overzicht