7/7/2020 De waterdompelcontainer: specialistische hulpverlening elektrische voertuigen

Hulpverlening aan beschadigde elektrische voertuigen is anders dan bij brandstofvoertuigen. Elektrische voertuigen hebben namelijk een accupakket in plaats van een brandstofmotor. Zodra het accupakket is beschadigd door bijvoorbeeld een ongeval, kan het accupakket gaan ontbranden. Is er een ongeval met een elektrisch voertuig? Dan hebben wij het juiste materieel en een team van specialisten die zijn opgeleid om de juiste hulpverlening te bieden.

Accupakket

Het accupakket in een elektrisch voertuig bestaat uit meerdere grote lithium-ion accupaketten. Wanneer een van deze pakketten beschadigd raakt, kan er een chemische reactie ontstaan; een zogenoemde thermal runaway. Een thermal runaway leidt tot ontbranding van de accu, omdat deze zichzelf opwarmt. Door de grote hoeveelheid cellen in een accupakket kan een accu zichzelf constant blijven ontbranden.

Blussen en bergen

Het blussen van een brandende accu kan tot wel vier uur duren. Dat kost veel water en daarnaast blijft de brandende accu gevaarlijk voor de hulpverlener en omstanders, ook vanwege de schadelijke gassen die hierbij vrijkomen. Om het elektrische voertuig met het brandende accupakket snel en effectief te kunnen koelen, beschikken we over een haakarmvoertuig en unieke waterdompelcontainers.

Waterdompelcontainer

De waterdompelcontainers worden met water gevulden hebben een maximaal koelend effect op het accupakket. Hierdoor kunnen er ook geen gevaarlijke vlammen met de daarbij horende schadelijke gassen ontstaan. Zo verlagen we het risico schade aan het materieel en op verwondingen van hulpverleners. Een groot voordeel is dat dit proces milieuverontreiniging beperkt. Er is geen vervuild bluswater dat in de bodem kan lopen. Ons bedrijf is gecertificeerd om het afvalwater uit de container te bewaren en bij een verwerker aan te bieden.

Op dit moment zijn wij het enige bergingsbedrijf in Nederland met een dergelijke oplossing voor het blussen van elektrische voertuigen. De waterdompelcontainer is constant in ontwikkeling om er een zo veilig en duurzaam mogelijke oplossing van te maken. Daarnaast zijn we in gesprek met andere bergingsbedrijven in Nederland om een landelijk dekkend netwerk te creƫren en daarmee de dienstverlening en veiligheid in Nederland te vergroten.

Salvage Container

Het komt ook voor dat een accu na een ongeval (nog) niet ontbrandt. Een elektrisch voertuig hoeft dan niet gekoeld te worden. In zo'n geval zetten wij onze Salvage Container in. Meer hierover vindt u hier.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen binnen onze hulpverlening aan elektrische voertuigen of over onze waterdompelcontainer? Schrijf u dan hier in voor de online nieuwsbrief.

Naar overzicht